TYPO3 CMS

Het TYPO3 CMS is open source en beschikbaar onder de zogenaamde GPL licentie. Commerciële systemen hebben vaak erg hoge licentiekosten en zijn zonder hoge kosten vaak niet uit te breiden. Dit is niet van toepassing op TYPO3. U betaalt in dit geval niet voor de software, maar alleen voor de implementatie van het CMS en de extensies.

Basisfuncties
De basisfuncties van TYPO3 zijn door redacteuren in ongeveer een dagdeel te leren. TYPO3 is een webbrowser gebaseerd CMS. Het werkt met verschillende webbrowsers als Internet Explorer, Firefox, Opera en Safari. Hierdoor is het gemakkelijk te implementeren binnen een organisatie.

De pagina's zijn zichtbaar in een overzichtelijke boomstructuur, zodat pagina's gemakkelijk te vinden zijn. Door met de linker- of rechtermuisknop te klikken op een pagina in die boomstructuur verschijnt een menu waarin handige functies beschikbaar zijn, zoals het verbergen of zichtbaar maken van een pagina en kopiëren, knippen, plakken en van pagina's.

Het is belangrijk dat redacteuren en beheerders bereid zijn om gebruik te gaan maken van een bepaald CMS. Twee belangrijke factoren bij het kiezen van een CMS zijn gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Meestal moet er gekozen worden tussen beide, maar TYPO3 is een goede mix van beide factoren.

Webpagina's kunnen op twee manier worden bewerkt. Één: via de voorkant (Frontend editing) en Twee: via de achterkant (backend). Teksten kunnen worden bewerkt door het gebruik van een zogenaamde RTE (Rich Text Editor). Dit is een editor vergelijkbaar met MS Word.

Afbeeldingen kunnen worden toegevoegd in een vast sjabloon, bijvoorbeeld rechts in de tekst of onder de tekst. Of afbeeldingen kunnen tussen de tekst geplaatst worden. De afbeeldingen worden automatisch geschaald. Inhoudselementen kunnen op een ingestelde datum zichtbaar worden gemaakt of verborgen worden en er kunnen frontend gebruikers en groepen worden gekoppeld aan inhoudselementen

Middels frontend editing kunnen redacteuren pagina's bewerken terwijl ze door de pagina's bladeren. Onder de inhoudselementen verschijnen kleine werkbalkjes waarmee de betreffende elementen bewerkt kunnen worden.

Geavanceerde functies
Aan de achterkant (TYPO3 backend) zijn de meer geavanceerde functies beschikbaar en kunnen pagina's en inhoudselementen worden aangemaakt. Elementen en pagina's kunnen worden gekopieerd en geplakt door gebruik te maken van het ingebouwde klembord. Ook kunnen vertalingen van pagina's worden toegevoegd en kan men zoeken binnen de pagina's.